luni, 26 octombrie 2009

TIBI O COMITE DIN NOU


Fiind intr-o pasa proasta si cum nici vremea nu ma ajuta, m-am gandit sa urmaresc emisiunea moderata de Tibi Condrea, la care eu ma uit ca la Divertis. Nefiind un telespectator fidel al talk-showului, am deschis televizorul aproape de finalul dezbaterii, la care participa Borcea si presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila « Focul Viu » (despre care am auzit numai lucruri bune).

Si ce sa vezi ? Tibi era furios din cale afara (cum nu l-am mai vazut niciodata, ceea ce aproape ca m-a speriat) pe nenorocitii de primari care nu sunt in stare sa ia banii Uniunii Europene si sa faca proiecte de mediu.
Dupa capul lui Tibi si a analistului Borcea (care-i impartasea opiniile), fondurile europene vin intr-un fel de caciula mitoasa, din care primarii ii pot lua daca si cand vor.
Sunt sigur ca cei doi « formatori de opinii » stiu, dar au uitat sa spuna, cum se iau banii europeni: in baza unui dosar de proiect, pe care, de regula, il intocmeste o firma de consultanta (ceea ce inseamna bani) si in urma unei evaluari care la noi, romanii, tine cont de culoare politica.
Pentru cei care nu stiu (nu ii includ aici pe domnii Condrea si Borcea) am sa iau ca exemplu doua programe de mediu (am gasit informatiile dand un search pe Google):
1. « Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate»
Pentru a avea acces la fondurile alocate prin acest program, primarii trebuiau sa intocmeasca un dosar de cerere de finantare, care era necesar sa contina, printre altele, studiu de fezabilitate si proiect tehnic. Pana aici, primarii is de vina.
Insa, perioada de depunere a fost 7-21 septembrie, cu prelungire pana la 15 octombrie 2009.
Cine isi imagineaza ca intr-o luna si jumatate, o primarie are timp sa contracteze servicii de consultanta pentru intocmirea acestor documente, iar firma contractanta are vreme sa le si finalizeze, inseamna ca nu are nici o treaba cu proiectele europene. Ca sa nu mai vorbim ca un dosar de proiect este complex si nu cuprinde doar documentatie tehnico – economica.

2. Un exemplu concludent este si « Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati », pentru care perioada de depunere a fost cuprinsa intre 21.09 – 12.10. 2009. Cum sa faci un un dosar de proiect in trei saptamani? Si cand sa obtii restul de acte cerute prin Ghidul solicitantului in acest interval de timp ?
Ca sa nu mai vorbim ca multe primarii din Vrancea nu au bani nici de functionare. Si serviciile de consultanta costa. Plus ca guvernul Boc are ca solutie de criza reducerea personalului, ceea ce inseamna ca nici specialisti in management in proiect nu vor avea.
In aceasta situatie, daca as fi in locul lui Tibi, m-as intreba pentru cine sunt facute aceste programe.
Si daca Tibi s-ar gandi mai mult de o secunda ar afla raspunsul: pentru primarii care sunt informati pe linie de partid, cu cateva luni inainte, despre data lansarii programelor si care au pregatite documentele, in momentul deschiderii liniei de finantare. Nu conteaza ca faci parc in mijlocul padurii, cum am vazut eu la stiri ca urmeaza sa se intample in doua comune din zona Neamtului. Daca esti eficient, esti!
Asa ca Tibi, draga, cand vorbesti de programe de mediu, mai informeaza-te ! Altfel, am sa ajung sa cred ca vorbesti prostii. Si n-as vrea sa imi schimb parerea despre tine.

Ce m-as face eu in zilele cand la PRO TV nu ruleaza Divertis?!