marți, 27 octombrie 2009

DAMA DE CRUCE ROSIE






Continui sa ma minunez de multimea prostiilor care apar in presa locala, debitate de diferite personaje ce populeaza spatiul public vrancean.
Astazi, madam Davidean.
Despre aceasta dama unii vorbesc (dar eu nu-i cred) ca injura birjareste si spurca pe oricine indrazneste sa ii arunce in fata dovezi ale misculatiilor pe care le face cu fondurile europene si cu banii Crucii Rosii.
Insa, eu nu aplec urechea la astfel de barfe rautacioase.
Mai ales ca bunele intentii ale directoarei Davidean sunt evidente.
Astazi, spre exemplu, am citit in Monitorul de Vrancea ca vrea sa infiinteze la Soveja un „Centru de instruire a voluntarilor Crucii Rosii in ceea ce priveste dezastrele naturale”.
Motivul alegerii acestei zone este unul de desene animate. Conform lui Sorin Tudose, autorul articolului, madam Davidean a ciripit: „Avand in vedere ca exista ape, dealuri si vai in Soveja, locatia este foarte potrivita pentru desfasurarea acestei activitati”.
Aflu si ca discutiile cu primarul se poarta de vreo doi ani (adevarul ca la cat sta Plesa pe la primarie, nici nu se putea sa dureze mai putin).
Primul impuls a fost sa ma rad de madam Davidean si sa ii spun ca Soveja corespunde zonei montane a judetului si ca dealuri gasesti prin zona viticola. Apoi, as fi vrut sa ii sugerez ca, pe viitor, sa spuna ca vrea centru de instruire in aceasta localitate datorita celui mai ozonat aer din tara (e stiut ca medicii recomanda, in anumite afectiuni, cura cu aer tare, de munte).
Mi-am tinut, totusi, in frau pornirilor neortodoxe. Cum sa ma rad de bunele intentii ale doamnei director?
Dar, soc si groaza!!! Din articol aflu ca „momentan nu exista fonduri pentru aceasta idee, tocmai pentru faptul ca nu a devenit inca proiect”.
Asta mi-a pus capac. Adica primarul Plesa si „Dama de cruce rosie Davidean” au nesimtirea sa iasa in presa si sa povesteasca cum vor face ei un centru, despre care discuta de doi ani si pentru care nu exista bani, intrucat nici macar nu este in faza de proiect (stiu ca suna aiurea, dar traduc si eu ce au spus cei doi).
Mai mult, nu precizeaza cine va face instruirea voluntarilor, daca acestia vor actiona in caz de calamitati in zona Soveja si cum...
Pai nea primare, asa crezi mata ca ne aburesti?
De ce nu iesi frate sa spui despre proiectul cu partia de schi (pe care te laudai ca il faci), despre investitiile realizate pentru dezvoltarea turismului, despre noptile nedormite pe care le ai de cand vezi ca fosta statiune Soveja isi da duhul si ca iti pleaca tinerii din comuna.
Tu cu asta te ocupi de doi ani? Discuti cu madam Davidean despre un centru de instruire a voluntarilor Crucii Rosii, care nu este nici macar in faza de proiect si despre care nu aveti nici o idee la ce va folosi.
Si tu, Sorine, consideri ca te numesti ziarist? Iar sefa ta de redactie considera ca asta e o stire? Sau la voi nu se obisnuieste ca redactorul sef sa citeasca textele inainte de a le baga in ziar?
Eu, baciul vrancean, traitor pe aceste meleaguri de o frumusete rara, sper sa vina o apa mare, inainte de a apuca Rodica sa isi faca centru la Soveja si sa ii ia atat pe protagonistii articolului, cat si pe cei care au facut posibila publicarea. Si sa ii duca intr-o zona cu dealuri, vai si ape.
Dar, musai, cat mai departe de Vrancea.

PS: Pentru cei care iubesc cu adevarat statiunea Soveja si nu sunt interesati de afaceri cu terenuri, pe motiv ca vor sa construiasca centre de instruire, vizitati http://soveja.wordpress.com/ .