duminică, 4 octombrie 2009

DRAGII MEI, IUBITII MEI, UNITI-VA!


E duminica si Ziua Recoltei in Focsani. Imi spun ca e o buna ocazie sa fac achizitii pentru camara. Realizez, insa, cu rapiditate, ca ar fi mai bine sa nu trec astazi prin piata. Pentru ca pe langa 50% producatori vor fi 50% politicieni. Unii fericiti ca sunt la guvernare si altii dornici sa ajunga acolo, strangand cu infrigurare maini si pupandu-se cu toata lumea, fara frica de gripa porcina, fiind deja vaccinati cu nesimtire.
De ce se intampla asta? PENTRU CA NOI LE PERMITEM.

Si protestul viticultorilor vranceni este cel mai elocvent exemplu. In loc sa se duca cu strugurii in fata Guvernului, sa-i toarne in capul lui Boc, au preferat sa se lase manipulati de PNL Vrancea si au venit in Focsani sa protesteze. Rezultatul a fost, bineinteles, zero. N-au inteles ca sunt masa de manevra intr-o lupta, care are ca scop final puterea politica. Nici macar nu s-au intrebat de ce l-a apucat brusc grija pe Sapunaru de soarta viticultorilor vranceni, dupa ce in perioada guvernarii Tariceanu nu a fost preocupat decat sa dea bani primarilor PNL ca sa-si modernizeze si doteze sediile primariilor.
Atunci cand te bati cu procesatori care aduc vin din alte state membre ale UE sau de la vecinii din Est (de proasta calitate si la preturi derizorii) si il imbuteliaza ca „vin de Vrancea”, nu protestezi in Focsani. Si nu lasi un personaj care nu stie sa vorbeasca si nu face fata unei dezbateri intr-o emisiune TV sa te conduca si sa te reprezinte. De ce sa fii reprezentat de un sindicat, cand tu esti producator privat? Aceasta este o intrebare la care nici Toma, liderul inflacarat al PROPACT 2005 nu a stiut sa raspunda. De emotie, probabil. Doar nu intri in fiecare zi in direct la Antena 3 cu Moise Guran (a se vedea emisiunea din 18.09.2009 accesand http://www.antena3.ro/emisiuni/bizbazar-cu-moise-guran  ).
Daca vrei sa schimbi o lege, care este, neindoielnic, proasta te asociezi, te faci cunoscut, protestezi, incluzi pe agenda publica problema pe care o ai si faci presiune. Si iti alegi un lider care, cel putin, stie sa vorbeasca. Pentru ca pe Toma nu a reusit sa faca fata nici macar presedintelui Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, care l-a „facut din vorbe” in cel mai original mod (cum se spune la mine in cartier).
Si daca vezi vreun nesimtit de politician strangand maini si pupand bunicute la Ziua Recoltei, ii arunci o rosie/un cos cu struguri in cap. Nu ii zambesti, nu transpiri de emotie, nu te lasi manipulat. Pentru ca el, politicianul, indiferent care este numele lui, dupa ce ajunge la putere uita de tine, de problemele tale. Pentru el nu mai existi, decat atunci cand ajunge in opozitie sau intra in campanie.
Dragii mei, iubitii mei vranceni, uniti-va! Redescoperiti sensul cuvantului „comunitate”!